Róbert       AuraColor    

Anyagbeszerzési Szokások

Ki, milyen anyagot vegyen?

Hogy finanszírozzuk az Anyagbeszerzést?

Milyen WC-t, csapot, lámpát vegyünk, azt az Ügyfélnek kell eldönteni. Milyen maltert, vezetéket, azt meg nekünk. Vagyis a szükséges számtalan anyag közt, vannak a döntést kívánó és technikai anyagok.
– Esetenként, a beszerzendő dolgokat, nem lehet egyértelműen csak egyik oldalról nézni. Ilyenkor jól jöhet az Ügyfeles beszerzés.
Ráadásul a szállítással sincs gondja az Ügyfelünknek. (a 15 ezer Ft-os díjban a szállítás is bene van.)
– A költségvetésben pirosak a döntést kívánó anyagok. (pl..: a fuga az bizony döntést kíván a fugaszín miatt!)Amennyiiben velünk vetetik meg, nem biztos, hogy az a bézs lesz, amire Ön gondolt.
– 1. Döntést kívánó anyagok "Ügyfeles" bevásárlással, vagy önállóan veszi meg az Ügyfelünk. (alkalmanként számoljuk, egy alkalom az maximum 4 óra)
– 2. Technikai anyagok amelyek beszerzésétől megszabadulhat, az alábbiak szerint:
– Számlás beszerzés, avagy költségvetés szerinti beszerzés

– a.) Számlás beszerzés, amikor az Ügyfelünk mindenről számlát kér, ami alapján elszámolunk, az anyagpénzzel. (Az anyag pénzt ez esetben is előtte kérjük, mivel nincs mindig pénzünk, ne kelljen megvárnia, amíg valahonnan lesz rá pénzünk.) Ez esetben természetesen beszerzési díjat kell felszámolnunk. 
A beszerzést számlánként egy órának tekintjük, és 3000 Ft beszerzési díjat számolunk üzemanyagostul, kocsi használattal. (Elmegyünk a legközelebbi áruházba és megvesszük, ami kell, lehetőleg egy helyen, annyiért amennyiért adják. Valami hiányzik, újra megyünk. Még az is előfordulhat, hogy egy tubus szilikon kell, ami felébe kerül, mint a beszerzési díja.)

– b.) Költségvetés szerinti beszerzés, amikor Ügyfelünk elfogadja az anyagkalkulációban szereplő számokat. Azt mondja, ennyiből oldjuk meg. Nem kér elszámolást. Utólag sem! Nyilvánvalóan megkeressük a legolcsóbb beszerzési forrást. Megvizsgáljuk az esetleges behelyettesítési lehetőségeket, ugyanazt az eredményt elérhetjük-e más, esetleg kedvezőbb beszerzésű anyagokkal. Felhasználjuk a maradék anyagainkat, hiszen a beszerzési díjunk attól függ, milyen ügyesen vásároltunk. (Mivel nincs külön beszerzési díj felszámolva)
A költségvetési árak, nagyságrendi árak, előfordulhat, remélhetőleg többnyire úgy is van, hogy lehet olcsóban is kapni. A kulcsszó a többnyire, ugyanis ha olcsóban számoljuk, mint amennyiért kapható, az nem lehet általános, egyes tételeknél előfordulhat. De ahhoz az árhoz sem szoktunk nyúlni, hacsak valami kirívóan magas különbség nincs.
Remélhetőleg érthető, hogy a beszerzés is komoly munka, rezsi költségekkel. Díjmentesen nem vállalhatjuk. 
Amennyiben az anyagokat velünk vásároltatja, akkor pénzt kérünk az anyagokra. Ha magas az anyagköltség, csak apránként kérjük, úgy hogy fedezete mindig legyen. Sosem lehessen olyan érzése: sok pénzt adott valakinek és eltűnhet vele...Viszont, a technikai anyagokat Ön is megveheti, saját kezűleg. Ilyenkor nem kérünk pénzt anyagra. Mi összeírjuk, még a márkát is, Ön meghozza...?