Site Overlay

Az anyag beszerzése

Anyagbeszerzési szokások

Ki milyen anyagot vegyen? Hogy finanszírozzuk az anyagbeszerzést?

– A döntést kívánó és a – technikai anyagok

Hogy milyen WC-t, csapot, lámpát vegyünk, azt az Ügyfélnek kell eldönteni. Milyen maltert, vezetéket, azt meg nekünk. Vagyis a számtalan szükséges anyag közt vannak az Ügyfél döntésére bízott és technikai anyagok. 
– A beszerzendő dolgokról olykor nem könnyű eldönteni, hogy melyik kategóriába tartoznak. Ilyenkor jól jöhet az ügyfeles beszerzés.
Ráadásul így a szállítással sincs gondja Ügyfelünknek. (A 10 ezer Ft-os díjban a szállítás is benne van.)

– A költségvetésben pirosak a döntést kívánó anyagok. (pl..: a fuga az bizony döntést kíván a fugaszín miatt!)

Amennyiben velünk vetetik meg, nem biztos, hogy az a bézs lesz, amire Ön gondolt.

– 1. Döntést kívánó anyagok: Ügyfeles bevásárlással, vagy önállóan veszi meg az Ügyfelünk. (Az ügyfeles bevásárlás díját alkalmanként számoljuk. Egy alkalom (maximum 4 óra) 10 ezer Ft, amelyben a szállítás is benne van.

– 2. Technikai anyagok: ezek beszerzésétől megszabadulhat, az alábbiak szerint:

– Számlás beszerzés

– Önálló beszerzés

Számlás beszerzés, amikor Ügyfelünk mindenről számlát kér, ami alapján elszámolunk az anyagpénzzel. (Az anyagpénzt ez esetben is előre kérjük, mivel nincs mindig pénzünk.) Ez esetben természetesen beszerzési díjat kell felszámolnunk. A beszerzést  számlánként egy órának tekintjük, és 3500 Ft  beszerzési díjat számolunk üzemanyagostul, kocsi használattal. Megbecsülhető a nagyságrendje, ha azt mondjuk, egy átlagos beszerzés 20 ezer Ft, tehát a várható anyagköltséget elosztjuk 20 ezerrel, szorozzuk a 3500-al. (Elmegyünk a legközelebbi áruházba és megvesszük, ami kell, lehetőleg egy helyen, annyiért amennyiért adják. Valami hiányzik, újra megyünk. Még az is előfordulhat, hogy egy tubus szilikon kell, ami felébe kerül, mint a beszerzési díja.) Ezt kell választani, ha Ön bizalmatlan személyiség. Így elkerülhetők feszültségek, melyeket az ár anomáliák tudnak okozni. A békés munka többet ér, mint amennyivel többe kerül.

Az önálló beszerzést mindenképpen csak akkor válasszuk, ha aláíráskor megbizonyosodunk az felől, hogy a költségvetés anyagárai elfogadható nagyságrendűek. Ezt követően képesek vagyunk ezzel többé nem foglalkozni, úgymond szemünket becsukni. Ugyanis, ha egy tétel árát kifogásoljuk, akkor minden tétel ára kérdésessé válik és kezdődhet a veszekedés, vagy egy őrült munka, minden egyes tétel alkudozása. Értelmetlen, nem ér annyit.

Önálló beszerzés, amikor Ügyfelünk elfogadja az anyagkalkulációban szereplő számokat. Azt mondja, ennyiből oldjuk meg. Nem kér elszámolást. Utólag sem! Nyilvánvalóan megkeressük a legolcsóbb beszerzési forrást. Megvizsgáljuk az esetleges helyettesítési lehetőségeket, ugyanazt az eredményt elérhetjük-e más, esetleg kedvezőbb árú anyagokkal. Felhasználjuk a maradék anyagainkat, hiszen a beszerzési díjunk attól függ, milyen ügyesen vásároltunk. (Mivel nincs külön beszerzési díj felszámolva.)
költségvetésben szereplő árak nagyságrendi árak. Előfordulhat, remélhetőleg többnyire úgy is van, hogy lehet olcsóban is kapni. A kulcsszó a többnyire, ugyanis ha olcsóban számoljuk, mint amennyiért kapható, az nem lehet általános, egyes tételeknél előfordulhat. De ahhoz az árhoz sem szoktunk nyúlni, hacsak valami kirívóan magas különbség nincs.
Remélhetőleg érthető, hogy a beszerzés is komoly munka, rezsi költségekkel. Díjmentesen nem vállalhatjuk.

Amennyiben az anyagokat velünk vásároltatja, akkor pénzt kérünk az anyagokra.

Többnyire magas az anyagköltség, csak apránként kérjük, hogy fedezete mindig legyen. Hogy Önnek soha ne legyen olyan érzése, hogy sok pénzt adott valakinek és az eltűnhet vele…

A technikai anyagokat Ön is megveheti, saját kezűleg. Ilyenkor nem kérünk pénzt anyagra. Mi összeírjuk, még a márkát is, Ön meghozza…

Copyright © 2023 Lakásfelújítás Pesten. All Rights Reserved. | Catch Foodmania by Catch Themes